Uppteckning nummer NM-HEU43862_6

Titel: Tredjedag jul.

Upptecknare: Arvid Edblad
Meddelare: Erik Norberg  År: 1950

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Båräng

Tredjedagen började julkalasen och dessa fortsattes natt ut och natt in gård efter gård. De äldre hade sin bjudning först. Någon dag senare hade ungdomen sina bjudningar. Därvid förekom alltid lekar och dans. Men dansen var mera sällsynt. Dansen förekom mera på sommaren och vid bröllop vid dessa julkalas förekom sällan någon musik, men sjöng till lekarna men ibland var byspelmannen med, en som heter Spel-Johan. Han var alltid välkommen på julkalaserna. Till dessa ungdomsbjudningar var även tjänstefolket bjuden men dem som inte var ordentliga blev inte bjuden.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.